
TERAPIA VOJTA
Terapia Vojta este o terapie manuala dezvoltata in perioada anilor 50 de catre profesorul neurology Vojta. Este o terapie de stimulare a Sistemului Nervos Central care sa ofere posture si miscari corecte. Terapie Vojta are ca scop eliberarea abilitatilor motorii de la nivelul creierului pentru ca pacientul sa dobandeasca atat o postura corecta cat si o miscare corecta.
Este o terapie ce functioneaza pe principiul de feed-back; stimularea consta in intinderea/ stretching-ul unui muschi sau a unui grup de muschi (zona) – stimulare ce ne permite crearea unei legaturi intre organism si creier.
Muschiul stimulat trimite o prima informatie catre creier pentru a informa Sistemul Nervos Central despre stimulul pe care il are. Feed-back-ul Sistemului Nervos Central catre muschiul stimulat este de a reveni in pozitie neutra.
De ce este important acest sistem de informare si de feed-back intre Sistemul muscular si Sistemul Nervos Central?
Pentru ca este prima faza in care incep sa apara corectiile in organism. In momentul in care primul muschi stimulat intra in faza de neutralitate, aceasta faza este ca o resetare si astfel incep sa apara imbunatatirile la nivelul organismului.
Pentru a reusi sa pastram corectiile obtinute in timpul sedintei, avem nevoie de continuitate in terapie, repetitivitate sau, acolo unde este cazul, de continuare a terapiei Vojta acasa, de catre parinti, dupa ce acestia au fost instruiti de terapeutul Vojta cum sa lucreze. Sistemul Nervos Central trebuie reeducat in fiecare sedinta sa isi redobandeasca pozitia neutra/pozitia de 0 anatomic. O pozitie in care nu exista devieri, contracturi, sau pozitii vicioase.
Este stiintific dovedit ca terapia Vojta este recomandata atat in afectiuni neurologice (pareze cerebrale, sindrom genetic), cat si in afectiuni ortopedice ( mai ales la nivelul de coloana vertebrala). Prin terapia Vojta putem corecta pozitia muschilor autohtoni ai Coloanei Vertebrale.
Majoritatea afectiunilor de coloana (scolioze, hipercifoze, hiperextensii) apar din cauza modificarii tonusului musculaturii dorsale, dar mai ales a musculaturii autohtone. Sunt muschi cu o activitate independenta, adica nu se contracta in acelasi timp si in aceeasi directie cu restul musculaturii dorsale, rolul lor fiind de a stabiliza Coloana Vertebrala si de a o fortifica. Astfel este foarte important ca atunci cand tratam o afectiune a coloanei sa actionam si la nivelul musculaturii autohtone.