
PLAGIOCEFALIA
CE ESTE PLAGIOCEFALIA SAU CAPUL TURTIT LA BEBELUSI?
Plagiocefalia pozitionala (cunoscuta ca sindromul capului turtit) este o afectiune in care portiunea din spate sau cea laterala este turtita/diforma (asimetrie diagonala a capului si uneori a fetei caracteristica), adesea cu mai putin par crescut local din cauza deformarii oaselor craniene, fiind cauzata de presiunea asupra oaselor inainte sau dupa nastere (cateva zile sau saptamani).
Din fericire, se trateaza fara interventie chirurgicala si nu cauzeaza probleme estetice de durata.
CAPUL TURTIT LA BEBELUSI – PREVENTIE
Cel mai adesea apare din cauza faptului ca bebelusul petrece mult timp intr-o anumita pozitie (in special in timpul somnului), pentru ca structura osoasa a craniului nu este inca durificata (capul este presat constant de leagan, carucior, locuri de joaca, balansoare, saltele). Copiii care sunt recunoscuti a “dormi bine”, cei cu capul neobisnuit de mare, cei nascuti prematur si cei care au un tonus muscular scazut sunt mai predispusi acestei probleme, desi este posibil si ca unii dintre bebelusi sa prefere o anumita pozitie. De asemenea, capul turtit apare si in cazul in care este prezent torticolis (cand un muschi este mai ingust sau mai scurt pe o parte a gatului determinand barbia sa se incline pe partea opusa), afectiune mai des intalnita in cazul prematurilor.
Cea mai buna metoda de a preveni aceasta problema este sa schimbati des pozitiile, prin alternare, in care sta bebelusul, iar cand este treaz sa il asezati pe burta sub supraveghere sau il puteti tine in brate, incurajandu-l sa fie activ (o pozitie statica accentueaza aplatizarea). Alternativa la transportul conventional, care nu pune presiune pe capul copilului, e constituita de port-bebe-uri si sling-uri.