top of page
posturometrie_analiza.jpeg

SCREENING POSTURAL COPII

  • Cand poate un copil incepe recuperarea?
    Varsta nu este reper pentru a stabili momentul sau chiar terapia efectuata. Varsta este un reper pentru a stabili obiectivele recuperari. Motivarea inceperi recuperari o stabileste complexul medic-kinetoterapeut in functie de afectiunile pe care pacientul le are si de indicatiile pe care le primeste.
  • Se face kinetoterapie in tal-valg la bebelusi?
    La bebelusi tal-valg-ul este un deficit muscular, deobicei aparut in viata intrauterine, si ca orice deficit muscular trebuie corectat pana la varsta ridicarii in picioare. Recuperarea ar trebui inceputa cat mai devreme pentru a putea corecta deficitul muscular cat mai rapid. Acest deficit se poate corecta prin fizioterapie, exercitii de stimulare a musculaturii antagoniste hipotone, sau acolo unde este cazul ortezare (atele de posturare)
  • De ce plang bebelusi la recuperare?
    Plansul este cea mai evidenta forma de manifestare sau comunicare pe care o au la indemana acestia. Bebelusi plang cand le este foame, cand sau trezit din somn, cand nu sunt schimbati cand raman singuri, cand nu se pot misca, acestea sunt situatii in care nimeni nu le provoaca vre-o neplacere. In cadrul terapiilor apar corectii ale disfunctiilor acestora si astfel plansul este o reactii la manevre.
  • Care este cea mai buna terapie pentru bebelusul meu?
    Nu exista cea mai buna terapie, fiecare terapie are benefiicile ei poate trata una sau mai multe afectiuni. Intradevar exista terapii prin care se pot obtine rezultate mai rapide sau mai lente. Cea mai buna terapie este cea specifica afectiunii cu care a fost diagnosticat pacientul si aplicat in modul corect de catre terapeut.
  • Cat timp poate dura un tratament de recuperare?
    In mod normal nu exista un timp precis de estimare pentru recuperare. Rezultatele se pot vedea de la o sedinta la alta in functie de terapia aplicata, asa cum periodic ar trebui efectuata o reevaluare pentru a observa imbunatatirile obtinute. Din experienta profesionistilor nostri o perioada minima de lucru pentru a putea obtine rezultate si a consolida corectiile obtinute este de minim 3 luni .
  • Cat dureaza o sedinta de terapie?
    O sedinta de terapie poate dura de la 20 de minute pana la o ora sau poate chiar mai mult, in functie de varsta pacientului,afectiunea pe care o prezinta si starea lui in ziua respectiva . Mai important de urmarit de catre parinti, in timpul terapiei,ar fi ce se lucreaza cum si in ce scop.
  • Cand se face ecografia de sold?
    Perioada optima pentru efectuarea ecografie de sold este perioada 0-4 saptamani de la nastere, dar se poate prelungi pana la 8 saptmanai. Aceasta perioada de 0-4 saptamani este benefica pentru tratamentul efficient al displaziei de sold in cazul in care este depistata.
  • Dupa varsta de 2 luni se mai poate face ecografie de sold?
    Ecografie de sold se face pentru depistarea defectelor de formare, dar in cazul depistari acestor afectiuni la varste mari, tratamentul ortopedic nu mai este eficient.
  • Copilul meu are piciorusele strambe, ce este de facut ?"
    Inca de la mometul nasterii deformarile picioruselor pot fi tratate cu rezultate foarte bune indifferent ca este deformare de pozitie sau congenitala. Cu cat tratamentul incepe mai curand dupa nastere cu atat rezultatele sunt mai bune. Cu cat amanam inceperea tratamentului cu atat rezultate sunt mai slabe si de durata.
  • Cand venim cu copilul la ortoped?
    Ori de cate ori exista o sispiciune ca ar exista o pozitie vicioasa, ca se impiedica des cand alearag, ca are dureri de oase sau musculare, ca oboseste la effort sau atunci cand se observa ca odata cu trecere timpului deficientele copiilor se accentueaza in loc sa se diminueze.
black-overlay.png

Dezvoltare motorie copii

De la primii pași până la a sări și a alerga, copiii parcurg un drum plin de descoperiri în dezvoltarea lor motorie. În jurul vârstei de 1 an, încep să meargă singuri, iar în următorii ani își îmbunătățesc echilibrul și forța musculară. La vârsta de 2 ani, mulți dintre ei sunt capabili să urce scările, iar la 3 ani, ar trebui să poată sta pe un singur picior pentru o perioadă scurtă de timp. Progresele continuă, iar la 4 ani, mulți copii sunt capabili să urce și să coboare scările cu aceeași pricepere ca un adult, să sari dintr-un picior în altul și să meargă pe vârfuri și pe călcâie. Este important să înțelegem că fiecare copil se dezvoltă în ritmul său, iar unele abilități pot fi dobândite mai devreme sau mai târziu în funcție de factorii individuali.

Screening postural – ce rol are în monitorizarea dezvoltării copiilor

Pentru a ne asigura că cei mici se dezvoltă în mod sănătos și că nu întâmpină dificultăți în mers sau postură, putem apela la screening-ul postural. Acesta are rolul de a depista orice anomalie a posturii, mersului sau picioarelor, cum ar fi cifoza, lordoza, scolioza sau piciorul tal valg. Prin intermediul acestor investigații, putem identifica potențialele probleme într-un stadiu incipient, permițând intervenția și tratamentul precoce pentru o dezvoltare sănătoasă a copiilor.

*Nota: La cerere, puteți solicita doar una dintre cele 3 investigații. Lista de prețuri o găsiți AICI.

 

Oferta „Screening Postural.” include un set de 3 investigații la preț special. Mai multe detalii AICI.

 

Iată ce presupune fiecare dintre aceste investigații – când e nevoie sa fie făcute, cum se realizează și ce anume depistează.

Cand este indicata analiza mersului in statica si dinamica?

Orice copil poate beneficia de aceasta evaluare dupa ce a invatat sa mearga in picioare pentru a verifica daca se dezvolta normal, insa este recomandata cu prioritate de catre experti in urmatoarele situatii:

  • Mers anormal (pe varfuri, saltat, schiopatat etc.);

  • Postura incorecta in timpul mersului;

  • Pronatie sau supinatie (rotirea piciorului spre interior sau spre exterior in timpul mersului);

  • Genunchi sau glezne strambe;

  • Dureri la nivelul boltei plantare, in picioare, genunchi sau spate;

  • Dureri de crestere ce afecteaza picioarele;

  • Durere si umflaturi in spatele calcaiului;

  • Copilul se impiedica sau cade des cand merge;

  • Dificultate in a alerga la fel de repede ca alti copii de varsta lui;

  • Leziuni sportive frecvente;

  • Istoric familial de probleme sau anomalii ale picioarelor.

Ce afectiuni pot fi diagnosticate prin aceasta analiza?

Evaluarea poate depista o serie de malformatii si deformari ale picioarelor, cum ar fi:

  • Piciorul plat (platfus);

  • Piciorul stramb (var equin);

  • Piciorul talus valgus;

  • Piciorul convex congenital;

  • Genunchi flexum (flexie);

  • Genunchi recurvatum (hiperextensie);

  • Genunchi in X sau in paranteza.

Aceste afectiuni pot duce in timp la probleme la nivelul soldurilor si coloanei vertebrale (scolioza, lordoza, cifoza).

 

Analiza mersului la copii în statică și dinamică oferă multiple beneficii cruciale. Ea permite evaluarea dezvoltării mersului, identificarea timpurie a anomaliilor, oferă un diagnostic precis și facilitează dezvoltarea unui plan de tratament personalizat. Prin intervenții precoce și adaptate, această analiză contribuie la prevenirea problemelor pe termen lung și la asigurarea unei dezvoltări sănătoase și armonioase a copilului.

bottom of page