top of page

CAND ESTE NECESAR UN CONSULT LA MEDICUL ORTOPED PEDIATRU?

Copilul trebuie evaluat si tratat specific, terapia adaptata necesitand o buna cunoastere a bolii copilului si o excelenta stapanire a tehnicilor (ortopedice, de recuperare si reeducare), particulare fiecarei varste. 
 

Evaluarea corecta a copilului inca din primele zile de la nastere poate scoate in evidenta afectiuni ortopedice si/sau neurologice.
 

Dezvoltarea sistemului musculo-scheletal, detine cateva aspecte particulare importante cum ar fi evolutia dinamica a pacientului de la nou-nascut la adolescent. De aceea afectiunile se raporteaza la stadiul de crestere si dezvoltare al copilului, pentru fiecare grupa de varsta:

la nou-nascut

la copilul mic si prescolar

in perioada prepubertara si adolescenta

examenul clinic va trebui sa aiba in vedere posibilitatea prezentei torticolisului muscular congenital, a paraliziei obstetricale de plex brahial, a fracturii obstetricale de clavicula, a displaziei de dezvoltare a soldului, a malpozitiilor si malformatiilor piciorului (talus valgus, metatarsus adductus, picior stramb varus equin). Cu cat sunt diagnosticate si tratate mai precoce, cu atat evolutia lor va fi mai buna, de aceea consultul de ortopedie pediatrica devine obligatoriu la cea mai mica suspiciune a unei asemenea afectari.

situatiile ce determina cel mai des solicitarea consultului de ortopedie pediatrica sunt reprezentate de: genu varum, genu valg, tulburarile de mers (mersul in adductie, equinismul), piciorul plat, durerile de crestere, boala Perthes, sinovita acuta tranzitorie de sold.    De exemplu: genu varum la un copil de 12- 18 luni este normal, in vreme ce la 4 ani e o cauza de ingrijorare si necesita investigatii suplimentare.

una dintre cele mai intalnite patologii o reprezinta cea a devierilor de ax si atitudinilor vicioase ale coloanei vertebrale- scolioza. Aproximativ 90% dintre scolioze apar in jurul varstei de 10-12 ani si se agraveaza in perioada pubertara. Este extrem de importanta depistarea lor precoce si inceperea tratamentului cat mai devreme.

ecografia-musculo=articulara.webp

ORTOPEDIE PEDIATRICA

Datorita tratamentelor ortopedice si programelor de recuperare efectuate cu succes pentru pacienti din toata tara, suntem mandri de faptul ca tratam zilnic zeci de copii si ii ajutam astfel sa se integreze in mod firesc in societate.

bottom of page