top of page

CÂND ESTE NECESAR CONSULTUL LA UN MEDIC ORTOPED PEDIATRIC?

Este esențial ca fiecare copil să fie evaluat și tratat în mod specific, ținând cont de nevoile individuale ale bolii sale. Terapia adaptată necesită o înțelegere profundă a afecțiunilor ortopedice și neurologice ale copilului, precum și o expertiză în tehnici ortopedice, de recuperare și de reeducare, adaptate fiecărei etape de dezvoltare.

Evaluarea corectă a copilului, încă din primele zile de viață, poate identifica afecțiuni ortopedice sau neurologice importante. Dezvoltarea sistemului musculo-scheletal prezintă aspecte specifice în fiecare etapă de creștere, de la nou-născut la adolescent. Prin urmare, afecțiunile sunt evaluate în funcție de stadiul de dezvoltare al copilului, fie că este vorba despre perioada de nou-născut, copilărie mică și prescolară, sau prepubertară și adolescentă.

Cele mai frecvente motive pentru consult ortopedie pediatrică

la nou-nascut

la copilul mic si prescolar

in perioada prepubertara si adolescenta

examenul clinic va trebui să aibă în vedere posibilitatea prezenței torticolisului muscular congenital, a paraliziei obstetricale de plex brahial, a fracturii obstetricale de clavicuă, a displaziei de dezvoltare a șoldului, a malpozițiilor și malformațiilor piciorului (talus valgus, metatarsus adductus, picior strâmb varus equin). Cu cât sunt diagnosticate și tratate mai precoce, cu atât evoluția lor va fi mai buna, de aceea consultul de ortopedie pediatrică devine obligatoriu la cea mai mică suspiciune a unei asemenea afectări.

situațiile ce determină cel mai des solicitarea consultului de ortopedie pediatrică sunt reprezentate de: genu varum, genu valg, tulburarile de mers (mersul în adductie, equinismul), piciorul plat, durerile de creștere, boala Perthes, sinovita acuta tranzitorie de șold. De exemplu: genu varum la un copil de 12- 18 luni este normal, în vreme ce la 4 ani e o cauză de îngrijorare și necesită investigații suplimentare.

una dintre cele mai întâlnite patologii o reprezintă cea a devierilor de ax și atitudinilor vicioase ale coloanei vertebrale- scolioză Aproximativ 90% dintre cazurile de scolioză apar în jurul vârstei de 10-12 ani și se agravează în perioada pubertara. Este extrem de importantă depistarea lor precoce și începerea tratamentului cât mai devreme.

 

Cu cât sunt diagnosticate și tratate mai devreme, cu atât este mai bună evoluția acestor afecțiuni. Prin urmare, consultul de ortopedie pediatrică devine imperativ la cea mai mică suspiciune a unei asemenea afectări.

 

În concluzie, consultul la un medic ortoped pediatru este o etapă crucială în asigurarea sănătății și bunăstării copiilor. Prin evaluarea și tratamentul adecvat, putem interveni timpuriu în afecțiunile ortopedice și neurologice, asigurând o evoluție sănătoasă și un potențial optim de dezvoltare pentru fiecare copil. În plus, un consult regulat la medicul ortoped pediatru poate contribui la prevenirea și gestionarea eficientă a problemelor musculo-scheletale pe măsură ce copiii cresc și se dezvoltă. Investiția în sănătatea ortopedică a celor mici este o investiție în viitorul lor sănătos și fericit.

ecografia-musculo=articulara.webp

ORTOPEDIE PEDIATRICĂ CRON PHOENIX - ÎNGRIJIRE SPECIALIZATĂ PENTRU COPII

La Cron Phoenix, suntem mândri să oferim tratamente ortopedice de înaltă calitate și programe de recuperare care schimbă vieți pentru copiii din toată țara. Zi de zi, avem privilegiul de a trata zeci de copii, ajutându-i să-și recapete mobilitatea și să se integreze cu succes în societate.

bottom of page