top of page
Terpii manuale_miscare.png

TERAPII MANUALE PENTRU RECUPERARE

Ce este bariera motrica

Sistemul osteoarticular si miofascial are grade de libertate fiziologice. Daca aceasta mobilitate se degradeaza, scad gradele de mobilitate, iar sistemele vor fi limitate. Aceste limitari vor crea bariere motrice. Pot exista mai multe bariere motrice care pot crea  dezechilibre atat posturale cat si  homeostatice. Aceste barierele motrice pot fi identificate in urma examenului global al pacientului sau  prin teste functionale segmentare. Aceasta bariera motrica este, de fapt, scaderea amplitudinii. Restrictiile de mobilitate se pot datora disfunctiilor sistemului osteoarticular si miofascial, dar si aderentelor cicatriciale si stimulilor nociceptivi de origine intrinseca.

 

Orice restrictie de mobilitate a articulatiilor, muschilor, ligamentelor sau viscerelor poate provoca un dezechilibru al starii de sanatate. Manifestarile pot fi diferite, de la simpla contractura, la durerea cronica, alterand, astfel, starea de sanatate si creand tensiuni in intreg corpul. Pe scurt, va crea un dezechilibru in intreg organismul.

Ce este terapia manuala

Terapia manuala reprezinta un concept care utilizeaza tehnici si metode de tratare a problemelor musculo-scheletale prin mobilizarea manuala a articulatiilor si muschilor in directii specifice, cu viteze si presiuni diferite  pentru recastigarea mobilitatii (mobilizari si manipulari), pentru a reduce durerea si pentru a restabili functia normala la nivelul tesuturilor moi si a articulatiilor. Influenteaza in mod eficient, nu doar aparatul locomotor, dar si  functiile organelor interne si sistemelor, precum si alte tesuturi ale craniului.  Are la baza concepte specifice de biomecanica si neuro fiziologie.

Ce sunt tehnicile miotensive

Din tehnicile manuale fac parte si Tehnicile miotensive.

Tehnicile miotensive (inclusiv tehnicile de eliberare a punctelor trigger) sunt utilizate pentru relaxarea si scaderea tensiunilor musculare, ajuta la normalizarea disfunctiei articulare, la intarirea muschilor slabi, la relaxarea muschilor contractati sau spasmatici , la reducerea edemului local. Cu ajutorul acestora se pot face corectii/repozitionari ale tesuturilor.

Tehnicile miotensive, bazate pe forta corectiva a energiei musculare sau Tehnica energiei musculare, au fost descrise si incluse in arsenalul terapeutic osteopatic de Fred Mitchell, osteopat american.

 

Acestea sunt tehnici active blande, folosite pentru a corecta disfunctia si se realizeaza prin contractia izometrica a muschiului lezat, urmata de relaxarea acestuia din urma pentru a obtine o noua bariera motrica. Trecem astfel de la bariera restrictiva la bariera restrictiv-corectiva pentru a normaliza disfunctia articulara. Aceste tehnici sunt foarte versatile, transformand-se din tehnici ce impun presiuni blande in puncte cheie, pompaj, pozitionari specifice, in tehnici de stretching, in tehnici Mitchell.

bottom of page