top of page
PICIORUL TAL VAG.webp

PICIORUL TAL VALG

Piciorul tal valg este o deformare foarte frecvente ce apare la nou-nascuti si se prezinta sub 3 forme- usoara, moderata si severa. Din pacate, parintii nu pot identifica singuri acasa primele semne ale acestei afectiuni, mai ales daca sunt la primul copil. Daca nu li se specifica inca din maternitate, este aproape imposibil ca cel mic sa ajunga la timp la medicul specialist. Acesta este motivul pentru care recomandam parintilor sa mearga la ortopedul pediatru pentru o evaluare completa in primele luni de viata.​

Aceasta deformare este de fapt un dezechilibru muscular intre musculatura gambei (in partea posterioara) care este foarte slaba, fara forta si intre musculatura anterioara a gambei care este contractata. Acest dezechilibru muscular apare printr-o pozitie gresita prelungita in mediul intrauterin si se poate redresa dupa nastere. 

Un aspect important al acestei deformari este faptul ca formele moderate sau severe de picior tal valg pot transforma in picior plat (platfus). 

TRATAMENT IN TAL VALG

Tratamentul piciorului tal valg trebuie sa inceapa, in mod ideal, ca si in orice deformare ortopedica a bebelusului imediat dupa nastere sau in primele 2 luni dupa nastere. Avantajul unui tratament precoce consta in rezultate foarte bune, perioada scurta de tratament si corectie completa a deformarii. 

Intarzierea aplicarii tratamentului dupa ce copilul s-a ridicat in picioare si a inceput sa mearga prezinta urmatoarele dezvantaje: 

  • rezultatele sunt moderate sau chiar slabe

  • se prelungeste perioada de tratament de la cateva luni la cativa ani 

  • corectia este partiala sau aproape deloc. Se obtine foarte rar o corectie buna, dar dupa minim 3-5 ani de tratament. 

  • Tratamentul acestei deformari pozitionale tal valg se face in functie de forma afectiunii.

  • in formele usoare se poate corecta spontan sau cu exercitii simple dar sustinute acasa

  • in forma medie necesita suplimentar exercitii realizate de catre un kinetoterapeut 

  • in formele severe este necesar ca pe langa exercitiile la domiciliu si sedintele de kinetoterapie sa adaugam orteze pe o perioada de cateva luni pentru a mentine piciorul in pozitie corecta- (video atele )

Ca o recomandare pentru parintii cu care ne intalnim zilnic in cabinetul de recuperare le-as spune ca tratamentul nu creeaza disconfort copilului, iar parintii trebuie sa inteleaga ca acceptarea tratamentului este in beneficiul copilului si nu ii creeaza disconfort. 

CAND FOLOSIM SUSTINATORI PLANTARI

In formele medii sau severe care incep tratamentul dupa varsta mersului se adauga, suplimentar, sustinatori plantari in incaltaminte. Atentie, insa, nu sunt potriviti orice fel sustinatori plantari, ci modele create personalizat dupa amprenta piciorului.

CONCLUZII

As vrea sa fac si o recomandare pentru parintii care au deja o suspiciune sau chiar diagnostic cert- nu va lasati influentati de mitul care circula din generatie in generatie ca tal valg se va redresa odata cu varsta! Aceasta afectiune nu trece de la sine. 

bottom of page