top of page
PICIORUL STRAMB VARUS EQUIN.webp

PICIORUL STRAMB CONGENITAL SAU VARUS EQUIN LA COPII

Piciorul stramb congenital sau varus equin este o deformatie a piciorului si gleznei prezenta la nastere (congenital) si care presupune ca acesta este rasucit spre interior, iar varful piciorului orientat in jos. In cazul in care sunt afectate ambele picioare, talpile sunt pozitionate fata in fata, situatie intalnita in aproape jumatate din cazurile de picior varus equin. Afecteaza anual 150.000-200.000 de copii (400-450 in Romania), dintre care 80% sunt copii din tari sarace sau in curs de dezvoltare, fiind mai intalnita in cazul baieteilor. Piciorul varus equin congenital este prezent in proportie de 30-50% la ambele picioruse.

Aproximativ 25% dintre pacientii cu picior varus equin au un istoric familial privind aceasta afectiune, sugerand ca exista o baza genetica in aparitia diformitatii. Daca un copil are picior varus equin, exista o sansa de 5% ca si cel de-al doilea copil nascut in aceeasi familie sa dezvolte equin. Daca un parinte are picior varus equin, exista o sansa de 3-4% ca si urmasii sa fie afectati. Cand ambii parinti sunt afectati, copiii lor au 15% sanse de a dezvolta picior varus equin.

CONCLUZII

Urmand tratamentul, copiii cu picior stramb congenital sau picior varus equin vor duce o viata normala. Vor fi evaluati periodic in copilarie si adolescenta, pana la maturitate, pentru a ne asigura ca nu avem parte de recidive.

Fara tratament, piciorul stramb congenital va fi o dizabilitate motorie in sine. Cu ajutorul tratamentului, copilul trebuie sa aiba un picior normal sanatos, poate alerga, se poate juca, va purta pantofi normali, fara a resimti vreun disconfort. Desi picioarele lor vor fi perfect functionale, este posibil ca piticii cu doar unul dintre picioare afectat de varus equin sa necesite purtarea de pantofi de marimi diferite (1/2-1 marime diferenta). Este normal ca muschiul gambei sa fie mai mic, iar piciorul va fi mai putin mobil decat unul normal.

bottom of page