Cum alegi unde si cand sa faci ecografia de sold
top of page

Cum alegi unde si cand sa faci ecografia de sold

Actualizată în: 5 feb.


Stim ca atunci cand vine vorba despre sanatatea copilului orice decizie este ingreunata de zecile de intrebari si de dorinta ca intotdeauna sa iei decizia corecta. De aceea, mai jos ti-am pregatit un scurt ghid despre cum faci alegerea corecta cand trebuie sa te programezi ecografia de sold pentru bebelus, una dintre cele mai importante investigatii de screening.


UNDE? CENTRU PRIVAT SAU DE STAT?

Depinde ce va doriti- serviciul acesta oferit intr-un centru de stat inseamna gratuitate, insa presupune de cele mai multe ori si o lista de asteptare de la cateva saptamani la cateva luni. De ce nu este recomandat? Pentru ca poate duce la depasirea termenului de a efectua ecografia de sold intre 4-6 saptamani. De cele mai multe ori la privat disponibilitatea de timp este mai mare, programarea efectuandu-se cu rapiditate, intr-un termen de aproximativ o saptamana, mastfel ca veti putea efectua ecografia de sold in termenul recomandat. Cititi mai multe despre importanta efectuarii ecografieie de sold in termen de 4-6 saptamani aici.


CARE ESTE PRETUL CORECT?

Un element important atunci cand alegi unde sa efectuezi ecografia de sold la bebelus, pretul poate fi un element important, insa varietatea optiunilor poate sa fie derutanta. In general, pretul unei ecografii de sold variaza in Romania intre 150 si 250 de lei.

Ceea ce trebuie sa iei in considerare insa, este ca atunci cand apar modificari fata de normal, medicul imagist care a facut ecografia va recomanda un consult ortopedic pentru un diagnostic precis, iar acest lucru inseamna costuri suplimentare.

De aceea, iti recomandam ca atunci cand te decizi sa programezi ecografia de sold, verifica daca medicul ce o va efectua este ortoped pediatru sau daca exista pachete speciale ce includ si consultatia de specialitate la ortopedul pediatru.

La CRON-Phoenix am conceput pachete avantajoase din punct de vedere costuri, pentru ca la un pret mediu de 240 de lei bebelusul beneficiaza atat de ecografia de sold cat si de consultul de ortopedie pediatrica.


CUM EVALUEZI PRETUL ECOGRAFIEI DE SOLD

  • In situatia in care in urma ecografiei de sold se determina o normalitate a soldului exista tendinta de a subaprecia valoarea ecografiei atat din punct de vedere medical cat si din punct de vedere financiar.

  • In cazul in care in urma eco de sold se depisteaza o probelema la nivelul soldului, cum ar fi displazia de sold, aceasta urmeaza sa fie tratata cateva saptamani sau cateva luni cu un tratament de sustinere (kinetoterapie si/ orteza de sold). In acest caz se intrevede valoarea reala a acestei investigatii atat din punct de vedere medical cat si din punct de vedere financiar.

  • In cazul in care se depisteaza luxatie de sold (un diagnostic grav) parintii se pot considera norocosi deoarece un tratament instituit pana in varsta de 3 luni duce la rezultate intotdeauna foarte bune, in perioada de crestere a copilului. In acest caz, valoarea reala a ecografiei de sold din punct de vedere medical este inestimabila deoarece salveaza copilul de la o interventie chirurgicala sau de la un handicap pe viata. Din punct de vedere financiar, raportat la valoarea medicala, pretul de 240 de lei este infim.

Ce se intampla atunci cand un copil nu face ecografie de sold in primele 2 luni de viata?

La varsta ridicarii in picioare si initierii mersului se va depista luxatia de sold si acel copil nu mai poate fi salvat decat prin interventie chirurgicala. De cele mai multe ori in urma interventiei chirurgicale este necesara recuperarea ani de zile deoarece soldul operat ramane rigid, intepenit si de cele mai multe ori piciorul ramane mai scurt. Daca evolutia dupa interventia chirurgicala este nefavorabila, copilul va necesita dupa varsta de 18 ani montarea unei proteze de sold pentru tot restul vietii. Din punct de vedere financiar cheltuiala pentru aceste interventii chirurgicale si pentru perioada lunga de recuperare este de cateva mii de euro, iar impactul asupra parintilor si asupra copilului in crestere care isi va constientiza handicapul este unul major din punct de vedere emotional, afectiv si de integrare in societate.

In acest caz, valoarea reala a eco de sold ar fi de cateva mii de euro, bani care ar scuti copilul si familia de disconfortul ulterior.


CUM ALEGI MEDICUL?

​Este foarte important cine efectueaza ecografia de sold din mai multe motive:

  • Un medic in alta specialitate decat cea de ortopedie pediatrica este avizat sa efectueze DOAR ecografia de sold, dar nu este avizat sa dea si recomandarile necesare in cazul in care soldurile nu sunt normal dezvoltate. Aceste informatii putand fi puse in ansamblu doar de medicul ortoped pediatru.

  • In cazul in care la efectuarea ecografiei de sold primiti rezultate care atesta dezvoltarea necorespunzatoare a soldului, acel medic va va recomanda sa mergi catre un ortoped pediatru care va face un alt consult de specialitate.

  • Alegand sa mergi direct la ortoped pediatru scurtezi drumul spre diagnostic, ai eficienta din punct de vedere costuri , iar daca apar probleme, vei primi recomandarile potrivite, iar evolutia copilului va fi monitorizata permanent.

2.174 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page