Ortopedia pediatrica si relatia medic pacient
top of page

Ortopedia pediatrica si relatia medic pacient

Actualizată în: 17 feb. 2021


Orice medic care lucreaza in specialitati pediatrice (medic familie, pediatru, chirurg pediatru si mai ales ortoped pediatru) ar trebui sa intruneasca anumite calitati care sa creeze o relatie buna medic -pacient pe termen lung , deoarece copilul este in crestere si are nevoie de indrumare atenta in toata aceasta perioada. Atat el cat si parintii.

Avand in vedere ca in Ortopedia Pediatrica problemele de dezvoltare musculo scheletala pot fi uneori pe termen lung, pana la finalul cresterii osoase, medicul ortoped pediatru si familia ar trebui sa relationeze pe baza unor calitati :

  • Comunicare asertiva

  • Claritate in exprimare

  • Compasiune

  • Empatie

  • Stabilirea unor obiective clare, pe intelesul parintilor

  • Unicitate

  • Specificitate

Iata de ce


Comunicare asertiva. Atunci cand medicul stabileste un diagnostic si un plan de tratament, acestea trebuiesc comunicate cu hotarare, cu siguranta pentru ca pacientul sa inteleaga importanta lor si sa se poata angaja in acceptarea diagnosticului si a tratamentului care de cele mai multe ori este pe termen mediu sau lung ( de la 3-4 luni la ani de zile, in functie de varsta si afectiune).

De asemenea medicul ar trebui sa fie “ neutru” in comunicare, adica nici sa nu subestimeze capacitatea pacientului sau a familiei de a se implica si de a lua decizii, dar nici sa nu supragestioneze situatia, recurgand la insistente sau chiar amenintari ( exemplu: o sa porti un corset rigid in care te vei simti groazic sau o sa ajungi la operatie daca nu faci ce zic eu !)

Am intalnit destul de multe situatii cand parintii s-au prezentat in cabinetul meu pentru second opinion si erau fie dezarmati ca li s a spus ca era prea tarziu sa mai faca ceva, fie de cele mai multe ori erau speriati de modul in care le a fost prezentata situatia (chiar si copiii mai mari care participa la consultatie si aud tot ce cse discuta sunt speriati si refuza tratamentul .

Comunicarea trebuie sa fie hotarata, transanta, dar intr un mod neutru pentru a lasa parintele sa ia decizia corecta pentru copilul lui.


Claritate. Modul de exprimare al medicului trebuie sa fie clar,pe intelesul parintelui si de multe ori si pe intelesul copilului, atunci cand copilul este de varsta mai mare (dupa 7- 8 ani)

Claritatea in comunicare este foarte importanta, deoarece in aceasta specialitate medicul ortoped pediatru are informatii valoroase de transmis si acestea trebuiesc intelese cu exactitate de catre parinti

Exemplu :

  • Exercitiile pe care le recomand acasa sa fie realizare de catre parinti le explic verbal, apoi le prezint practic cum se executa, apoi ii pun pe parinti sa le execute sub indrumarea mea, pentru a ma asigura ca au inteles corect. Este important sa execute corect exercitiile acasa pentru a avea rezultate bune si corectii satisfacatoare !

  • Modul de instalare a ortezelor ( orteze Ponseti, Bebax, corsete, casti) si mai ales intretinerea gipsurilor atunci cand e cazul ( luxatii sold, picioruse strambe, fracturi)

  • Informatii legate de durata de purtare a ortezelor, a efectuarii exercitiilor, a intervalelor de revenire la control, motivele pt care trebuie sa respecte toate recomandarile .

Toate explicatiile trebuiesc date cu multa rabdare si claritate !


Compasiune. Indiferent ca afectiunea depistata este o forma usoara sau severa, indiferent ca copilul are 1 saptamana sau 18 ani, parintele este afectat emotional pentru ca descopera subit ca se afla intr o situatie inconfortabila, atat el cat si copilul lui.

O vorba buna de sustinere sau incurajare il poate ajuta pe parinte sa accepte poate mai usor si sa parcurga drumul, stiind ca nu e singur si medicul ii supravegheaza atent evolutia !


Empatie. Suntem mereu alaturi de pacientii nostri ( medic si kinetoterapeut) si le intelegem ingrijorarea sau disconfortul , de aceea ii sustinem pe tot parcursul desfasurarii programului de reabilitare si ii consiliem ori de cate ori suntem solicitati sau noi consideram necesar.


Unicitate. Am invatat de la mentorul meu in ecografia de sold la nou nascut ( Prof. Graf)

ca fiecare copil care se prezinta in cabinet trebuie sa l tratezi ca un caz UNIC

Chiar daca in ziua respectiva am mai avut 10 pacienti cu aceeasi problema, reiau explicatiile pentru fiecare in parte ca si cum ar fi pentru prima oara cand explic, chiar daca eu stiu ca am repetat aceleasi explicatii de o suta de ori intr o luna sau o mie de ori intr un an.

Pentru ca acel pacient e unic si se afla pentru prima data in contact cu acele informatii care pentru el sunt noi.

Desi pare greu sa fac asta, sa repet aceleasi explicatii de fiecare data, nu este ! O fac cu placere si cu multumirea ca pacientul a plecat lamurit si multumit !


Specificitate. Fiecare copil este specific pentru boala lui, varsta lui, familia din care apartine, mediul social si cultural, bagajul psihoemotional al lor sau al parintilor. De aceea fiecare copil si parinte trebuie privit in acest context si tratamentul adaptat specific pentru fiecare copil in parte !


46 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page