fbpx
//Piciorul tal valg
Piciorul tal valg2019-04-16T16:31:05+00:00

Project Description

Piciorul tal valg

Este o deformare de pozitie care apare vizibila in ultimul trimestru de sarcina prin asezarea necorespunzatoare a piciorului in viata intrauterina.

Copilul ce sufera de aceasta afectiune are toate structurile osoase formate si asezate normal, musculatura fiind cea care capata un tonus anormal din cauza asezarii intr-o pozitie deficitara pentru o lunga perioada de timp.

Aceasta afectiune are forme usoare, medii si severe:

 1. Forma usoara (gradul I):
  • musculatura posterioara a gambei este mai moale;
  • piciorul are o pozitie aproape de normal.
 2. Forma medie (gradul II):
  • musculatura posterioara a gambei este slaba (hipotona);
  • exista o contractura a tendoanelor anterioare si laterale a gleznei care nu permite mobilizarea piciorului in pozitia corecta (in pozitie flexie plantar, in jos).
 3. Forma severa (gradul III):
  • exista o contractura puternica a tendoanelor gleznelor (aceasta contractura nu permite o mobilitate normala a piciorului).

Cum se trateaza piciorul Tal-Valg?

Tratamentul piciorului tal-valg se aplica in functie de gradul deformarii cat si de varsta copilului.

Metode de tratament:

 1. Forma usoara (gradul I):
  • poate fi suficient masajul musculaturii posterioare gambelor (mamele pot fi instruite de catre un specialist sa execute corect acest masaj).
 2. Forma medie (gradul II):
  • masajul musculaturii posterioare gambelor;
  • se asociaza uneori exercitii de stretching (relaxare-intindere) executate bland si in mod repetat pana se obtine relaxarea tendoanelor gleznelor.

N.B. daca aceste exercitii nu dau rezultate atunci cand sunt realizate de catre parinti se poate asocia un program de kinetoterapie.

Uneori in formele mai rigide se recomanda atele de pozitionare care ajuta piciorul sa se relaxeze in timpul noptii.

 1. Forma severa (gradul III):
  • este indicat sa se aplice 2-3 cizmulite de gips care ajuta la relaxarea si elongatia  acestor tendoane contractate;
  • dupa aplicarea gipsului urmeaza o perioada intre 3 si 6 luni de exercitii zilnice si purtarea atelelor pe timpul noptii care ajuta la mentinerea piciorul intr-o pozitie relaxata. In acest fel se ajunge la un rezultat satisfacator la momentul ridicarii copilului in picioare si la debutul mersului.

 

Particularitati ale piciorului Tal-Valg:

Aceasta deformare de picior Tal-Valg se poate asocia cu o hiperlaxitate articulara exagerata (articulatie foarte elastica) si cu hipotonie musculara accentuata (tonus muscular scazut) marind durata tratamentului. In acest caz tratamentul kinetoterapeutic se asociaza cu fizioterapia, in speta electrostimularea.

Electrostimularea se aplica pe musculatura posterioara a gambelor care este cu un tonus slab si se repeta periodic conform schemei de tratament pe care o stabileste fiziokinetoterapeutul pentru cresterea tonusului muscular.

Sfaturi utile:

 1. Medicul Ortoped Pediatru poate sa diferentieze tipul de Picior Tal-Valg si sa recomande tratamentul adecvat, corespunzator formei diagnosticate.
 2. Este indicat ca in urma unui diagnostic de picior Tal-Valg sa se inceapa tratamentul cat mai repede dupa nastere deoarece:
  • rezultatele sunt mai bune;
  • durata tratamentului este mai scurta;
  • cooperarea copilului este mai buna.
 3. Cu cat tratamentul incepe mai tarziu spre 8-9 luni sau la varsta mersului cu atat rezultatele sunt mai modeste (mai ales in formele severe) si in acest caz durata tratamentului este mai mare si cooperarea copilului redusa.

Important:

 1. Piciorul tal-valg sever (gradul III) (calcaneo-valg) se poate asocia cu alte defecte dintre care cel mai important este displazia de sold. Ecografia de sold la nou-nascut va confirma sau elimina asocierea cu displazia de sold.
 2. Piciorul tal-valg sever poate fi confundat cu forma congenitala severa de astragal vertical (picior convex) si este important ca medicul ortoped pediatru sa diferentieze forma posturala de tal-valg sever de forma congenitala de astragal vertical.