fbpx
//Gipsare/ Ortezare
Gipsare/ Ortezare2019-04-16T16:36:46+00:00

Project Description

Gipsare/ Ortezare

Tratamente ortopedice (imobilizari gipsate si orteze de corectie)

In tratamentul deformarilor osoase si al dezechilibrelor musculare, un rol extrem de important il are imobilizarea gipsata si ortezarea cu orteze confectionate personalizat pentru fiecare copil.

Ce este imobilizarea gipsata ?

Imobilizarea gipsata consta in aplicarea mai multor straturi de materiale diferite, cu scopul de a fixa o articulatie sau mai multe, in vederea obtinerii si mentinerii unei corectii ortopedice.

  • Primul strat este un ciorap din bumbac moale, care protejeaza pielea, evitand astfel transpiratia si mancarimea pe care ar putea sa o provoace aplicarea directa a stratului de vata.
  • Al doilea strat este o fasa moale din vata rulata, care se aplica peste ciorap si asigura confortul  sub stratul de gips ce urmeaza a fi aplicat.
  • Al treilea strat este fasa de gips. Aceasta se inmoaie in apa calda si se ruleaza de mai multe ori in functie de ce duritate necesita imobilizarea (la bebelusi se aplica un strat subtire dintr-o singura rola, iar la copiii mai mari se intareste cu mai multe straturi in functie de segmentul afectat si de afectiune).
  • Ultimul strat este unul protector pentru gips, dar si cu rol estetic. Exista o gama variata de culori.

Cand este necesara imobilizarea gipsata ?

  • In orice deformare osoasa sau dezechilibru muscular, care permite corectia manuala prin diverse manevre si care nu se pot mentine in pozitia corectata decat prin aplicarea gipsului: luxatie congenitala de genunchi, luxatie congenitala de sold, picior convex congenital, picior varus equin congenital, picior tal valg sever, etc.

La orice varsta a copilului, incepand chiar din primele zile de viata daca are o malformatie severa.